Friese klassieke muziek in jazzy uitvoering

25 augustus 2014

Toegift City Jazz Leeuwarden als opening UITfestival 2014

Zondag 31 augustus opent UITfestival 2014 met een toegift van City Jazz Leeuwarden, het festival dat de dag ervoor plaatsvindt. Stukken uit het Frysk Muzyk Argyf zijn voor de gelegenheid door Wiebe Kaspers voorzien van een jazz-arrangement. Kaspers’ band voert om 14.00 uur met Peter van der Zwaag op klavecimbel de stukken van Popma van Oevering en Hageman live uit op het Gouverneursplein.

In het project komen oud en jong bijeen. Stukken van de Friese componisten Reynoldus Popma van Oevering (1692-1782) en Richard Hageman (1881-1966) worden gespeeld door Friese jazztalenten. Een aantal delen uit Popma van Oeverings suite in g-klein voor klavier is bewerkt door pianist, zanger en arrangeur Wiebe Kaspers en wordt door Peter van der Zwaag op klavecimbel uitgevoerd. Hij wordt daarin bijgestaan door de band van Wiebe Kaspers. De band met Florian den Hollander(bas) en Daan Slagter(drums) brengt daarnaast met trompettiste Maaike Boonstra een aantal liederen van Hageman, eveneens in een hedendaagse bewerking. De selectie van de stukken is gemaakt door het Frysk Muzyk Argyf, onderdeel van Bibliotheek Leeuwarden.

‘Het is een ontzettend mooie klus. Wel een klus die veel tijd kost, maar een prachtige uitdaging’, zo omschrijft arrangeur Wiebe Kaspers zijn opdracht. Kaspers kende de muziek van Popma van Oevering en Hageman niet, maar had direct een klik. ‘Ik heb acht jaar klassieke muziek gespeeld, dus ken het genre goed. De muziek is heel toegankelijk. Ik denk wel steeds bij alles wat ik doe: ‘Wat zou de componist hier van vinden en mag ik dit wel doen?’’, aldus Wiebe Kaspers. Volgende week beginnen de repetities met de band en Peter van der Zwaag op klavecimbel.

Met het mini-concert wordt het muzikale programma van het UITfestival, de opening van het culturele seizoen in Leeuwarden, afgetrapt. Het is tegelijkertijd een passende toegift van City Jazz Leeuwarden, dat ernaar streeft jong talent te stimuleren.


 

Deel dit artikelPlaats uw reactieSchrijf je in voor de nieuwsbrief: