Katolofuromai: een nieuwe compositie van Johan de With

15 juli 2013

Op verzoek van het Frysk Muzyk Argyf heeft Johan de With een nieuwe compositie voor orgel geschreven, getiteld Katolofuromai. De With schrijft over dit werk: "het stuk verbindt twee melodieën:
1. het oudste mij bekende in muzieknotatie overgeleverde fragment uit onze westerse muziekcultuur is een 'stasimon' (een beschouwend koorstuk tussen de bedrijven van een drama) uit 'Orestes' van Euripides. Het begint met de tekst "Katolofuromai": Ik beklaag (Het gaat dan over de moord die Orestes op instigatie van Apollo pleegde op zijn moeder)
2. het Bach-koraal 'Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ, ich bitt, erhör mein Klagen'. Ik maak gebruik van zowel de akkoordentheorie van Leonhard Euler ('Tentamen novae theoriae musicae' 1739) als twaalftoonstechnieken.
In de tekst van Euripides wordt het lot van de mens vergeleken met dat van een zeilbootje op zee in de storm. Bach weet wie hij in zo'n situatie moet aanroepen."

Katolofuromai wordt uitgevoerd door Theo Jellema tijdens het Fryske fynsten-concert in de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden op woensdagavond 28 augustus a.s.

Deel dit artikelPlaats uw reactieSchrijf je in voor de nieuwsbrief: