Opera Martinus Schuil ontdekt in Tresoar

10 november 2013

In de collectie van Tresoar is de complete partituur van een opera uit 1860 van de Friese componist Martinus Schuil ontdekt, genaamd Keapmanskeunsten.

Martinus Schuil werd geboren als zoon van Jouke Bothof Schuil. Omdat deze een jaar na zijn geboorte al overleed, bracht Martinus zijn jeugd door met zijn moeder en een ouder broertje in Franeker. Zijn muzikale vorming kreeg hij van de organist W. Hempenius te Franeker en Jac. Velds te Harlingen. In 1875 vestigde hij zich als muziekonderwijzer in Harlingen, waar hij in 1878 een aanstelling kreeg als organist van de Fermanje. Ondertussen was hij ook al kapelmeester van het Schutterijkorps en dirigent van het zangkoor Euterpe geworden. In 1879 stichtte Martinus een muziekschool die door het stadsbestuur van Harlingen erkend en gesubsidiëerd werd.

Het is niet onaannemelijk dat Martinus ook leiding gaf aan een operettevereniging, gezien hij de operette De Woudkoningin gecomponeerd heeft. Deze is met groot succes in 1896 in Harlingen opgevoerd en later ook in plaatsen als Leeuwarden, Den Haag, Utrecht en Rotterdam. De geschreven partituur hiervan voor strijkkwintet en driestemmig meisjeskoor is te vinden in de verzameling Musica Neerlandica te Den Haag.

Martinus Schuil overleed na een slopende ziekte in maart 1899. Naar aanleiding van zijn overlijden schreef de Harlinger krant op 23 maart 1899 dat door hem verscheidene operettes het licht hebben gezien. Dat er nu dus een complete opera van Martinus Schuil is ontdekt, is goed nieuws voor de Friese muziekwereld.

Voor meer informatie over de bijzondere vondst en geplande uitvoeringen van de opera, klik hier.

Deel dit artikelPlaats uw reactieSchrijf je in voor de nieuwsbrief: