Publicatie Musica Miscella (1602) van Jaques Vredeman

10 september 2015

Op vrijdag 11 september presenteert de Fryske Akademy op haar jaarbijeenkomst het eerste exemplaar van Musica miscella (1602) en oare wurken, waarin Jaques Vredemans 17de-eeuwse composities op Italiaanse, Franse en Friese teksten zijn te vinden. Deze bijzondere reconstructie van composities van de Leeuwarder muziekmeester is de laatste uitgave die de in 2014 overleden muziekwetenschapper dr. Bernard Smilde heeft bezorgd, in samenwerking met dr. Rudolf Rasch.
 
Jaques Vredeman is de eerste componist van wie bekend is dat hij muziek heeft geschreven op Friese teksten. In het Leeuwarder muziekleven van de late 16de en vroege 17de eeuw nam hij een belangrijke plek in. Van zijn composities waren lange tijd enkel een paar liedmelodieën en een aantal canons bekend; verder een paar losse stemmen en wat titels, maar geen enkel volledig partituur. In 1966 kwam daar verandering in, toen vier van de vijf stemboeken van zijn Musica miscella opdoken. Die ontdekking en de daaropvolgende reconstructie van het werk hebben de basis gelegd voor deze publicatie.
Het boek verschijnt als tweetalige Fries-Engelse uitgave en wordt nummer 6 in de Akademy-serie Musica Frisica en nummer 3 in de serie van de Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis Muziek uit de Republiek / Music from the Dutch Republic.

De losse partituren van Jaques Vredeman zijn als pdf tegen betaling hier te bestellen en downloaden.

Deel dit artikelPlaats uw reactieSchrijf je in voor de nieuwsbrief: